1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Личев: Внос на незаконни отпадъци в България няма

Министър Личев: Внос на незаконни отпадъци в България няма

Вносът на незаконни отпадъци в България е спрян, заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Асен Личев. "Не може по никакъв начин да се внася този боклук на "Ндрангета", на италианската мафия, с код 191212", категоричен беше министърът.

Той припомни, че 9000 тона от този боклук стоят на склад на площадката на "Феникс Ресурс" в Плевен, а 280 тона се съхраняват на площадката на ТЕЦ "Бобов дол". „Тези 9000 тона на площадката на Феникс ресурс са свързани с документна измама на служебни лица, които са върнали на италианските власти, че боклукът е рециклиран и те по никакъв начин не искат да си го приберат обратно. И това ще създава още малко проблеми на българската страна. Но внос вече няма“, допълни министърът. Според него фирмата трябва да изнесе обратно отпадъка или да му намери място за депониране извън територията на страната.

По темата за качеството на въздуха министър Личев заяви, че става въпрос за дълговременни проблеми, които е трябвало отдавна да бъдат решени, и предупреди, че държавата ни е на прага на санкции от ЕС заради некачествения въздух.

„Но когато колегите от ИАОС не нотифицираха тецовете на София, които отделят много азотни оксиди над нормите, си спомнете каква трагедия стана - всичко се свърза с една бомбастична криза в енергетиката, как софиянци ще останат без парно, без топлина. И дори Народното събрание тогава беше готово да приеме едно абсолютно противоконституционно решение, в което да ме задължи мен като министър да не санкционирам тецовете, а те да могат да работят три години в нарушение на закона. Но слава Богу, че не го направиха. В това отношение е много лесно, когато е имало управляващи, които са били подлизурковци или са се подмазвали на брюкселската бюрокрация само от гледна точка на това, да си запазят управляващите позиции, но не са могли да отстояват националните интереси в рамките на европейското семейство“ – коментира министърът.

Във връзка с решението на СГС за качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, министър Асен Личев каза, че не иска да обвинява за всичко общините, „защото те са част от държавата, а преди всичко държавната политика по опазване на околната среда и въздуха би трябвало да е достатъчно развита и да дава такива гаранции“. Той съобщи, че от 1 януари всяка община би трябвало да въведе т.нар. нискоемисионна зона, но не вижда никъде готовност това да се направи. И добави:

„Понеже ние, когато приемаме всичките решения на развитите европейски страни като собствени, без да отчитаме нивото, на което се намираме, стандарта, който имаме - че сме една от най-бедните страни в Европа икономически, ние веднага се съгласяваме с техните условия, без някой да уговори отлагателен период, да защити националните интереси в рамките на ЕС. И ще ви дам конкретен пример в тази връзка – само за седмица, благодарение на президента, министър-председателя и министъра на финансите успяха да съгласуват с Европейската комисия енергийните помощи за фирмите. Това никога не се е случвало“.

За околната среда вече можем да сме спокойни – увери министър Личев с коментар за заседналия кораб "Вера Су" край защитена местност "Яйлата". По думите му, страната ни е успяла да предотврати екологична катастрофа, ако самият кораб се беше разцепил на място.

„Защото там ударно щяха да се разлеят азотни съединения от порядъка на 2800 тона, които безспорно щяха да увредят местната флора и фауна, както и брега на защитената местност. При катастрофата на кораба със скалите са се образували две пробойни, откъдето много бавно са изтичали разтворени амониеви съединения в морската вода. Сега вече 75 пъти са по-ниски концентрациите, отколкото по време на разтоварването и съвсем са се приближили към нормалните стойности“ - увери още той и допълни, че е възложено на Института по океанология към БАН да изготви екологична оценка на риска, който създаваше товарът на това място върху водната екосистема и защитената територия. Оценяването на този риск ще бъде предявено към корабособственика и застрахователите.

На въпрос, как е успял да преустанови незаконното строителство по морето, министър Личев заяви, че е направил всичко, което му позволява законът - незаконното строителство на Каваците и в Синеморец е прекратено, няколко плажа по Черноморието - „Корал“, „Карадере“ и „Пашадере“, остават защитени територии.  „Защото апетитите към тях бяха изключително много и със самото им обявяване като защитена територия е забранен всякакъв вид строителство. Само мога да се гордея с това“ - каза в заключение министър Асен Личев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.