1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова подписа 11 заповеди за обявяване на нови защитени местности

Министър Нона Караджова подписа 11 заповеди за обявяване на нови защитени местности

1 300 декара е общата им площ

11 заповеди за обявяване на нови защитени местности с обща площ 1268,983 дка е подписала министърът на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Новите защитени местности са предложени в рамките на проект „Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България”, изпълняван от Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН, в сътрудничество с МОСВ. Те се обявяват с цел опазване на редки растителни видове, както следва:

1. Защитена местност „Находище на Ружевидна поветица” с цел опазване на растителен вид Ружевидна поветица и неговото местообитание в землището на село Ново село, община Ново село, област Видин.

2. Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Ливадите” с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.

3. Защитена местност „Находище на Жлезист лопен” с цел опазване на растителен вид Жлезист лопен и неговото местообитание в землището на село Българска поляна, община Тополовград, област Хасково.

4. Защитена местност „Находище на Вебиев див бадем” с цел опазване на растителен вид Вебиев див бадем и неговото местообитание в землището на село Палат, община Струмяни, област Благоевград.

5. Защитена местност „Находище на Провански салеп-село Априлци” с цел опазване на растителен вид Провански салеп и неговото местообитание в землището на село Априлци, община Кирково, област Кърджали.

6. Защитена местност „Находище на Наделенолистно великденче” с цел опазване на растителен вид Наделенолистно великденче и неговото местообитание в землището на село Щит, община Свиленград, област Хасково.

7. Защитена местност „Находище на Уехтрицова урока-село Острица” с цел опазване на растителен вид Уехтрицова урока и неговото местообитание в землището на село Острица, община Две могили, област Русе.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.