1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова ще инспектира депото за битови отпадъци на регион Ботевград

Министър Нона Караджова ще инспектира депото за битови отпадъци на регион Ботевград

Снимка:

Съоръжението е на стойност 14,4 млн. лева

Министър Нона Караджова ще инспектира днес строителните дейности по изграждането на регионалната система за управление на отпадъците край Ботевград.

По време на инспекцията ще бъде представен напредъкът на проекта и етапите на строителството. Регионалното депо за неопасни отпадъци ще обслужва 56 000 души при въвеждане на новата инфраструктура в експлоатация през 2013 година и близо 59 000 души – към 2039 година. Към него ще бъде изграден Регионален център за рециклиране, включващ инсталация за компостиране, инсталация за рециклиране на строителни отпадъци, посетителски център и инсталация за сепариране. С осъществяването на този проект се цели да се увеличи делът на разделно събраните и рециклирани битови отпадъци. Съоръжението е на стойност 14,4 млн. лева. То ще обслужва общините Ботевград, Правец и Етрополе.

Регионалното депо за битови отпадъци на регион Ботевград е първото финансирано по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. В изпълнение са 5 проекта на регионите Ботевград, Бургас, Видин, Перник и Столична община на обща стойност близо 350 милиона лева. Общо 14 проекта са в оценка, а 4 от общините са на етап разработване на проектни предложения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.