1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова ще проведе втора работна среща за опазването на Седемте рилски езера

Министър Нона Караджова ще проведе втора работна среща за опазването на Седемте рилски езера

Снимка:

Ще бъдат дефинирани приоритетни мерки, срокове и отговорности за развитието на туризма

Министър Нона Караджова ще проведе втора работна среща за управлението и опазването на района на Седемте рилски езера - част от Национален парк Рила, с цел преди началото на туристическия сезон да бъдат обсъдени възможностите за съвместни действия на институциите, органите на местната власт, неправителствени организации, търговски дружества и други заинтересувани лица.

Срещата ще се проведе  днес от 10.30 часа, в залата на Посетителския център на Национален парк Рила в местността Паничище /по пътя Сапарева баня - Паничище - хижа Пионерска/, информира Дарик радио.

Министър Караджова и заместник-министър Евдокия Манева ще обсъдят възможните съвместни действия, свързани с опазването на природния комплекс и с обслужването на посетителите, с най-широк кръг поканени участници - областният управител на област Кюстендил Владислав Стойков, кметовете и председателите на общинските съвети на общините Сапарева баня и Дупница, директорите на Държавно горско стопанство и на Районно полицейско управление в Дупница, на ОДП Кюстендил, председатели на туристически дружества, представители на Общество Бяло братство, на Българска фондация „Биоразнообразие", сдружение „За Земята". От страна на МОСВ участие ще вземат директорите на Национален парк "Рила" и на РИОСВ-Перник и експерти от Националната служба за защита на природата.

Районът се посещава от около 100 000 души годишно, което поражда редица проблеми, свързани както с опазването на природния комплекс, така и с обслужването на посетителите.  През изминалата година са санкционирани 90% от нарушенията в района на езерата, в частност за незаконно навлизане на моторни превозни средства на територията на парка.

Очакваният резултат от срещата е да бъдат дефинирани приоритетни мерки, срокове и отговорности за развитието на туризма в района на Седемте рилски езера и Паничище в съответствие с екологичното законодателство и целите за опазване на уникалното природно наследство на националния парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.