1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

Методиката дава възможност за урегулиране на процеса за еднозначното и коректно определяне на пясъчните дюни по Черноморското крайбрежие за тяхното опазване и съхраняване

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за изготвяне на Методиката за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни. Това написа министър Юлиян Попов в благодарствено писмо до акад. д.м.н. Юлиан Ревалски, председател на БАН, до доц. д-р Владимир Владимиров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН и до проф. д-р Атанас Палазов, и.д. директор на Института по океанология към БАН.

Методиката дава възможност за урегулиране на процеса за еднозначното и коректно определяне на пясъчните дюни по Черноморското крайбрежие за тяхното опазване и съхраняване. „Благодарение на високия професионализъм и труд на експертите, вложен в изработването на Методиката, тя получи високо признание от международните експерти от Италия и Испания, които взеха участие в експертна мисия за обмяна на опит, свързана с опазването и възстановяването на дюните в България“, изтъква министър Попов.

Високата оценка е за работата на специалистите от отдел „Растително и гъбно разнообразие и ресурси“ към ИБЕИ – БАН – доц. д-р Десислава Сопотлиева, Чавдар Гусев и гл. ас. д-р Магдалена Вълчева, както и към гл. ас. д-р инж. Богдан Проданов от секция „Динамика на бреговата зона“ към Институт по океанология. С тяхната експертиза и работата на дирекция „Национална служба за защита на природата“ на  МОСВ в методиката са включени актуалност, проблематика, състояние на изследванията в България, литературен обзор, законови дефиниции и стандартна процедура за извършване на картографиране на пясъчните дюни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.