1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов на СОР28: Светът трябва да инвестира много в научни изследвания и иновации за прехода към въглеродно неутрална икономика

Министър Попов на СОР28: Светът трябва да инвестира много в научни изследвания и иновации за прехода към въглеродно неутрална икономика

Предприемачите и бизнесът са двигатели на процеса на декарбонизация днес

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов произнесе заключителната реч на XIV Световна среща на върха за климата – Инвестиционният COP 2023, организирана от Световната фондация за климата в Дубай.

„Светът трябва да инвестира много повече в научни изследвания и иновации в прехода към въглеродно неутрална икономика. Въглеродът се превръща в нова глобална валута. Въглеродните квоти ще навлязат във всички наши икономически дейности и ние трябва да планираме това бъдеще“, заяви той пред участниците в срещата вчера.

Министър Попов подчерта, че предприемачите и бизнесът са двигатели на процеса на декарбонизация днес, като алармира, че правителствата изостават: „За петнайсет години енергийната икономика се преобърна с главата надолу. Много компании и правителства все още не са осъзнали този факт“. Той отправи своеобразен апел като декларира, че „богатите страни трябва да инвестират в научни изследвания и иновации в по-бедните страни, а не да правят безотчетни дарения“.

Като най-голямата среща на ниво В2В успоредно с COP, Световната среща на върха по въпросите на климата улеснява обмена на най-добри практики и иновации в жизненоважни сектори, които са от решаващо значение за усилията за декарбонизация в областта на енергетиката, транспорта, сградите, промишлеността, финансите и природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.