1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов участва в двудневна неформална среща на министрите по околна среда на ЕС

Министър Попов участва в двудневна неформална среща на министрите по околна среда на ЕС

В хода на дискусията беше обсъдена и екологичната ситуация в Украйна

В началото на своята първа среща под Испанското председателство на Съвета на ЕС, която се провежда във Валядолид, Кралство Испания, министрите обсъдиха предизвикателствата пред интегрираното управление на отделните елементи на околната среда. Общо е разбирането, че отчитането на хоризонталния характер на екологичните съображения и тяхното приобщаване в останалите секторни политики е от решаващо значение. Постигането на високо ниво на съгласуваност в политиките и законодателството на ниво ЕС беше посочено като предизвикателство пред осигуряването на интегрирано управление на елементите на околната среда.  

В хода на дискусията беше обсъдена и екологичната ситуация в Украйна, по-специално след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ „Каховка“. В своето изказване министър Попов изтъкна, че България остава силно ангажирана и солидарна с Украйна, и припомни, че нанесените екологични щети имат своето отражение и върху останалите държави от региона. Той подчерта, че Европейският съюз трябва да работи заедно с Украйна за възстановяване на компонентите на околната среда. „Зеленото възстановяване на Украйна с подкрепа от страна на ЕС следва да започне възможно най-бързо, като бъде осигурено целенасочено финансиране в тази посока“, посочи министър Попов.

Министрите обсъдиха и мерките, насочени към справяне със замърсяването на моретата и океаните - глобален екологичен проблем и приоритет на политиката в областта на околната среда на ЕС през последните години.

В следобедната си работна сесия министрите по околна среда обсъждат баланса между разгръщането на възобновяемите енергийни източници и опазването и възстановяването на биоразнообразието.

Срещата на министрите ще продължи и днес, като в рамките на съвместна сесия министрите по околната среда и на енергетиката ще обсъдят очакванията на ЕС за резултатите от предстоящата в края на годината Конференция на ООН за изменението на климата (COP28) в Дубай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.