1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Росица Карамфилова и министър Илин Димитров обсъдиха възможности за прилагане на екологични инструменти в сферата на туризма

Министър Росица Карамфилова и министър Илин Димитров обсъдиха възможности за прилагане на екологични инструменти в сферата на туризма

Снимка:

България е кандидат за домакин на 29-та Конференция на страните по Конвенцията за изменение на климата (COP 29), която ще се проведе в края на 2024 година

Прилагането на екологосъобразни практики, подобряване на туристическата инфраструктура по устойчив начин и как повече хотели да въведат „зелени“ инструменти бяха темите, които министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на туризма Илин Димитров обсъдиха на работна среща днес в МОСВ.

Двамата се обединиха около идеята, за туристическия сектор да се създадат условия, съобразени с постигането на екологосъобразни цели.

На срещата беше обсъдено провеждането на форум в широк формат, в който държавата и всеки бранш, свързан с предоставянето на туристически услуги, да обсъдят спецификите и да намерят начини за съвместни действия, така че да бъдат стимулирани процесите за въвеждането на „зелени“ практики в бизнеса. Планира се в рамките на форума да бъдат очертани и параметрите на стратегически документ с конкретни мерки, които да бъдат предприети.

Освен че ще заложи цели, които да се изпълнят в близки срокове, този план за действие ще послужи и при организацията от страна на България, която е кандидат за домакин на 29-ата Конференция на страните по Конвенцията за изменение на климата (COP 29), която ще се проведе в края на 2024 година.

Министър Карамфилова отбеляза, че при организирането на конференцията е необходимо да се осигурят условия за провеждането й, спазвайки правилата за минимален отпечатък върху околната среда.

Министър Димитров се ангажира в най-кратки срокове да свика среща с бранша, за да се постави началото на съвместната работа по позиционирането на държавата ни като подходящ център за конференция от толкова високо равнище, осигурявайки условията за провеждането й в контекста на глобалната тема за изменението на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.