1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Росица Карамфилова: Пътят към намаляване на замърсяването с пластмаса са продуктите за многократно използване и рециклиране

Министър Росица Карамфилова: Пътят към намаляване на замърсяването с пластмаса са продуктите за многократно използване и рециклиране

Трябва да стимулираме повторната употреба, да ограничим ненужните пластмасови опаковки

Основен приоритет за нас в дългосрочен план е да се намали замърсяването с пластмаса, като се проектират пластмасовите продукти така, че да се използват многократно, рециклират и компостират. Тази позиция изрази министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на дискусия днес, проведена в рамките на неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда  в Стокхолм. Тя открои темата като важна в контекста на нарастващо производство и употреба на пластмасите и сериозните отрицателни ефекти върху околната среда и човешкото здраве.

Министър Карамфилова представи основните три приоритета за Европейския съюз в новото глобално споразумение. На първо място приоритетни са мерките за справяне с вече съществуващото замърсяване с пластмаса на глобално ниво.

„Ще откроя чувствителната тема за микропластмасите, все по-голямо количество от които откриваме в морето, храната и питейната вода. Затова е важно да пристъпим към прилагането на мерки за ограничаване на умишлено добавените пластмасови микрочастици и допълнително проучване на рисковете от тях в заобикалящата ни среда“, каза Росица Карамфилова.

Тя посочи още, че с приоритет трябва да се гледа на необходимостта от глобални усилия за преминаване към нова икономика на пластмасите:

„Трябва да стимулираме повторната употреба, да ограничим ненужните пластмасови опаковки и продукти, да осигурим инвестиции в инфраструктура за рециклиране и да се ангажираме с партньорства за справяне със съществуващото замърсяване с пластмаса. Повишаването на осведомеността и насърчаването на кръговите принципи са също от ключово значение“. 

Чрез новото глобално споразумение ще се укрепи взаимодействието на институциите с научните среди, ще се постигне запазване на стойността на пластмасовите продукти чрез възможно най-дългото им споделяне, заемане, повторно използване и рециклиране. „Отчитам значимата роля на бизнеса за прекратяване на замърсяването. Той може активно да се включи в прехода чрез финансиране на иновации, насочени към по-трайни и по-устойчиви пластмасови продукти. Като гарантираме екопроектиране, ще  спомогнем за производството на продукти, които могат по-лесно да бъдат поправени, по-трайни са и се рециклират лесно“, заяви министърът. Според нея бизнесът трябва да бъде ангажиран в провеждането на кампании за осведомяване на потребителите за възможните алтернативи на пластмасовите продукти и така ще постигнем „промяна в пристрастията към статуквото“. Ползите ще са за всички – за бизнеса, който ще икономиса ценни ресурси, за потребителите, на които ще се предлагат продукти, чието използване е по-ефективно, и най-важното – за околната среда, която ще бъде пощадена от вредното въздействие на пластмасата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.