1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Росица Карамфилова участва в конференция на високо равнище на ООН, посветена на опазването на водите и устойчивото развитие

Министър Росица Карамфилова участва в конференция на високо равнище на ООН, посветена на опазването на водите и устойчивото развитие

Акцент по време на разговорите ще бъде поставен върху действията за справяне с предизвикателствата, свързани с изменението на климата и управлението на водните ресурси

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в конференция на високо равнище на ООН „Вода за устойчиво развитие“. Събитието се провежда в централата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк и беше официално открита на 22 март, когато отбелязваме и Световния ден на водата.

Министър Карамфилова ще участва в общия дебат, по време на който ще бъде направен средносрочен преглед на изпълнението на целите на Международното десетилетие за действие „Вода за устойчиво развитие“ 2018–2028 г. и ще бъдат обсъдени действията за ускорено постигане на целите, свързани с водите от Дневен ред 2030 за устойчиво развитие.

Справянето с предизвикателствата в областта на водите и тяхното значение за постигане на целите за устойчиво развитие е изключително приоритетен въпрос в глобален мащаб. В конференцията, която е посветена на тези предизвикателства, ще участват представители на високо равнище на всички заинтересовани страни, свързани с изпълнението на Цел 6 за устойчиво развитие „Чиста вода и санитарно-хигиенни условия“, включително държавни глави, министри, ръководители на организации от системата на ООН, междуправителствени организации, международни финансови институции и други международни организации, НПО и организации на гражданското общество, академичната общност.

Днес, 23 март министърът ще се включи в дискусиите в рамките на интерактивен диалог на тема „Вода за климат, устойчивост и околна среда“. Акцент по време на разговорите ще бъде поставен върху действията за справяне с предизвикателствата, свързани с изменението на климата и управлението на водните ресурси.

В края на конференцията ще бъде обявена Програма за действие в областта на водите, която ще съдържа доброволни ангажименти на държавите членки на ООН и всички заинтересовани страни за ускоряване на напредъка за постигане целите за устойчиво развитие, свързани с водите.

Конференцията може да бъде наблюдавана в реално време на  https://media.un.org/en/webtv

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.