1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов: Безотговорното отношение към водата в България трябва да се промени

Министър Юлиян Попов: Безотговорното отношение към водата в България трябва да се промени

Климатичните промени ни задължават да опазваме по-добре този ценен ресурс

„Нашият дълг към водата в условията на климатични промени и голяма непредвидимост на бъдещето на водите нараства. В България не ценим водата и безотговорното отношение трябва да се промени така, че водните ресурси да бъдат обгрижени“. Това каза днес министърът на околната среда и водите Юлиян Попов при откриването на международната конференция „Водните ресурси – управление, опазване и ефективно използвани“, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ).

Форумът се провежда в навечерието на 22 март - Световния ден на водата, чиято тема тази година се провежда под мотото „Вода за мир“. Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси – водата. „Когато говорим за вода, въпросът за мира е изключително важен – един от конфликтите, свързани с вода, в който бяхме много сериозно ангажирани в началото на нашия мандат, беше взривяването на язовир „Нова Каховка“, припомни министър Попов. Той допълни, че сега България е сълидер на бъдещото възстановяване на Украйна и в момента това е един от основните въпроси на координираните международни усилия - да се реши какво да се прави с този язовир в бъдеще.

„Ето как дори в последната година сме били в пряк досег с въпроса за конфликта, войната и водата. И това е нещо, което никога не трябва да забравяме - какво дължим на водата“, каза министър Юлиян Попов. В тази връзка припомни тревожната статистика, че загубите на вода по ВиК системата на места е над 90%. Той съобщи, че ползите от това да се пие чешмяна вода се измерват със 100 пъти по-малък въглероден отпечатък от бутилираната, за която се използва пластмаса.

Министър Попов обърна внимание и върху опазването чистотата на реките като даде пример с честото изхвърляне на строителни отпадъци край тях: „Ако отидете по брега на река Искър край София при Кубратово, където се пречиства в софийската вода, в продължение на 15 км брегът е превърнат в бунище на строителни отпадъци“. Според него това място може да се превърне в прекрасен парк. „Унищожили сме и Перловската река. Аз съм обещал в Перловската река да има риба и ще има, независимо дали аз съм на този пост след три дни или не съм, защото тази инициатива вече започна. София е цяла мрежа от води – реки и езера край града, които са запуснати, мръсни и ние трябва да се грижим за тях“, категоричен беше Юлиян Попов.

„В световен мащаб все повече се говори за засушаването. У нас този проблем не е така осезателен, но трябва да пестим водния ресурс“, каза на свой ред и председателят на БАВ Иван Иванов. „Космическите технологии помагат за това да се разберат по-добре процесите на Земята“, посочи Микеле Йапаоло, официален представител на Европейската космическа агенция. Йапаоло даде за пример метеорологичните спътници и дейностите, насочени към проучване на реките. Сред темите на конференцията са трансграничното управление на водните ресурси, практики в експлоатацията им и иновативни решения за управление, съхранение и ефективно използване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.