1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов участва във форум на инициативата „Три морета“ във Варшава

Министър Юлиян Попов участва във форум на инициативата „Три морета“ във Варшава

Инициативата „Три морета“ (ИТМ) е ценен формат за преодоляване на съществуващите пропуски в развитието на ЕС и укрепване на неговото единство

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов участва във форум по инициативата „Три морета“, който се проведе във Варшава на 27 и 28 ноември.

„Инициативата „Три морета“ има нужда от публични и частни финанси, както и от политическа подкрепа от ЕС и САЩ“, заяви министърът в рамките на третия конгрес по инициативата „3W: Вода, водород и въглерод“, като говори в панела „Три ресурса и три морета“. Той заяви още, че въглищните райони са особено атрактивни за инвестиции в индустриалния преход.

Във връзка с предстоящото участие на България на Конференцията на ООН за изменението на климата - COP28, министър Попов съобщи, че страната ни за пръв път ще има свой павилион по време на форума от 30 ноември до 12 декември в Дубай. Подготвена е богата програма от събития, организирани от български държавни институции и с участието на представители на различни индустрии, бизнеси, местна власт и финансиращи институции. „България застава на картата на климатичната дипломация и има възможност да получи признание за постиженията си“, каза министърът и покани всички присъстващи на форума във Варшава да посетят българския павилион в Дубай.

Инициативата „Три морета“ (ИТМ) е ценен формат за преодоляване на съществуващите пропуски в развитието на ЕС и укрепване на неговото единство. Срещата на върха, проведена в Букурещ през септември, потвърди отново потенциала на ИТМ за засилване на свързаността по оста север – юг във всички ключови измерения – транспорт, енергия, цифрови технологии и иновации. Инициативата може да допринесе за напредъка на зеления преход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.