1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов взе участие в 19-ата среща на министрите по околна среда от Вишеградската четворка

Министър Юлиян Попов взе участие в 19-ата среща на министрите по околна среда от Вишеградската четворка

Снимка:

Страните координираха позиции по пет основни теми

В периода 18-19 април във Варшава, Полша, се състоя 19-ата среща на министрите по околна среда от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия), на които традиционно взеха участие и България и Румъния, както и Литва (V4+).

Министрите на Чехия, Полша, Словакия и България и представителите на министерствата на околната среда на Унгария и Румъния обсъдиха актуални за Европейския съюз въпроси в областта на околната среда, дебатите по които ще продължат на предстоящия на 22-23 април Неформален съвет по околна среда в Дъблин, Ирландия, и Съвета на министрите по околна среда през юни в Люксембург.

По време на срещата страните координираха позиции по следните теми:

  • Политика по климат и енергетика до 2030
Беше обсъждана наскоро публикуваната Зелена книга на политиките по климат и енергетика до 2030 г. Министрите потвърдиха, че техните страни успешно напредват в постигане на заложените цели в пакета „Климат-Енергетика” до 2020 г., като подчертаха, че дискусиите по Зелената книга са все още в начален етап. Беше подчертана необходимостта общите дискусии по политиката на ЕС по климат и енергетика да бъдат обединени с преговорите на световно ниво. 

Министрите се споразумяха за необходимостта от дългосрочна визия, но наблегнаха на нуждата да се вземат предвид националните и секторните особености, както и оценката как държавите членки постигат текущите си цели.

  • Международно споразумение по изменение на климата 2015 г. – Определяне на международната политика по климата отвъд 
Министрите подчертаха, че постигането на глобално споразумение е възможно и то трябва да бъде сключено през 2015 година. Глобалните действия по изменението на климата са най-добрият начин да се привлече внимание по тази тема и ЕС ще направи всичко по силите си за по-нататъшното продължаване на преговорите. Новото споразумение трябва да създава условия за преминаване към нисковъглеродна икономика, да бъде всеобхватно и да вменява правно-обвързващи ангажименти, същевременно отчитайки съответните възможности и отговорности на страните. 

Министрите подчертаха, че новото споразумение трябва да бъде гъвкаво и да отразява специфичните социални и икономически условия в съответните страни, както и да взема предвид съответните възможности на нововъзникващите икономики. Същото ниво на гъвкавост се очаква и по отношение на страните членки на ЕС.

  • Ревизия на Тематичната стратегия за замърсяването на въздуха и свързаното законодателство – обмяна на мнения за последващо развитие 
Министрите се споразумяха, че страните от формата V4+  трябва да предприемат съвместни действия за преглед на Тематичната стратегия на ЕС относно замърсяването на въздуха и свързаното законодателство и да осигурят пълно изпълнение на стандартите за чистота на въздуха, установени в Директивата CAFE (Clean air for Europe).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.