1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерският съвет ще връща гори в Малко Търново

Министерският съвет ще връща гори в Малко Търново

От около 8 000 хектара вече половината са собственост на горските стопанства след решение на съда

Горите, стопанисвани от община Малко Търново, които държавата си взима след съдебни дела, могат да ни бъдат дадени отново за ползване. Това каза кметът на общината Илиян Янчев, предаде БГНЕС.

От около 8 000 хектара вече половината са собственост на горските стопанства след решение на съда. През май това предстои да се случи и с останалите. "За община с бюджет 4, 5 млн. лева това е убийствен удар за нас", заяви кметът Янчев.

"Около 200 000 лева е годишната печалба от продажбата на дървесина, която до момента издържаше болницата. Отделно продаваме на гражданите на най-ниската цена – 29 лева за кубик. Населението ни е застаряващо – ние им ги карахме до вратата, нарязани и готови. Зареждахме с дърва за огрев и институциите. Да не говорим, че и общинското горско предприятие е основният работодател в Малко Търново", казва още кметът.

Връщаме гори, които преди години са били дадени за ползване на общините от държавата като балталъци, поясни Румен Желев, председател на УС на Югоизточното горско предприятие. "Тъй като вече имаме много точно дешифриране на понятието "балталък" от Върховния касационен съд, а именно – че това са държавни гори, предоставени за ползване на общините, на тази база съдилищата ни ги връщат", допълни Желев.

Кметът на Малко Търново е запознал и служебният министър на земеделието и храните с казуса, и Иван Станков се е ангажирал да съдейства. Илиян Янчев поясни, че първо е нужно положително становище от областния управител, след това от ресорния министър, а Министерският съвет да даде на общината горите за ползване. Процедурата е задействана, но загубите при нас вече са на лице, каза Янчев.

"Около 60 000 лева губим по разноски от първите дела, очаква се сумата да надмине 100 000, което за нашия бюджет е убийствено. Наложи се да пускам хора в неплатен отпуск, да мислим за съкращения и намаляване на заплати, за да закърпим финансовата ситуация", допълва Илиян Янчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.