1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министрите на ЕС постигнаха съгласие по Регламента за възстановяването на природата

Министрите на ЕС постигнаха съгласие по Регламента за възстановяването на природата

Министрите обмениха мнения по предложението за Регламент за определяне на по-строги стандарти за емисиите на СО2 от нови тежкотоварни превозни средства

  • „България е една от държавите с най-голям дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, което е и привилегия, и предизвикателство“, посочи министър Юлиян Попов

Министър Юлиян Попов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург под председателството на Швеция. Министрите на Европейския съюз по околна среда постигнаха съгласие по Регламента относно възстановяването на природата.  

България гласува „за“ постигането на общ подход, като изтъкна, че с предложението на Председателството се постига оптимален баланс между запазването на амбициозните цели за възстановяване на природата и осигуряване на гъвкавост за държавите членки при прилагането на регламента.

„България притежава много богато и съхранено биологично разнообразие и е една от държавите с най-голям дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, което е и привилегия, и предизвикателство. За нас е изключително важно регламентът да предвижда достатъчно гъвкавост и референции за съобразяване с националните и регионалните особености на отделните държави“, посочи министър Попов.

Против постигането на общ подход гласуваха Финландия, Швеция, Полша, Нидерландия и Италия, а Белгия и Австрия се въздържаха.

Министрите обмениха мнения по предложението за Регламент за определяне на по-строги стандарти за емисиите на СО2 от нови тежкотоварни превозни средства. България заяви подкрепа за инициативите за намаляване в световен мащаб на емисиите на СО2, особено от автомобилния транспорт, който е основният сектор, генериращ високи нива на емисии на СО2.

Министър Попов посочи, че независимо от притесненията, които има страната ни по проекторегламента, усилията ще бъдат насочени към постигане на оптималния баланс между климатичните цели и запазването на конкурентоспособността, като акцент ще бъде поставен и върху транспортната инфраструктура и изграждането на „зелени“ коридори в Европа. 

В началото на заседанието министър Попов беше поздравен за встъпването си в длъжност от изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс и комисаря по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс, както и от своите колеги федералния министър на климата и околната среда на Австрия Леоноре Гевеслер, министъра на околната среда на Румъния Мирча Фичет, министъра на климата на Естония Кристен Михал.

Заседанието продължава с провеждане на дебат по новата Директива за качеството на въздуха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.