1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов: Държавните горски предприятия да добиват до 30% от дървесината

Мирослав Найденов: Държавните горски предприятия да добиват до 30% от дървесината

Снимка:

Предложението ще бъде записано в промените в Закона за горите

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще предложи в Народното събрание да бъде дадена възможност на държавните горски предприятия да добиват до 30% от дървесината в съответния район, след предварително одобрение на принципала. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Предложението ще бъде записано в промените в Закона за горите, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в парламента. Това стана ясно след среща на министър Найденов с представители на дърводобивния и дървопреработвателния сектор и на стоковите борси.

Целта на тази промяна е да се създаде инструментариум, чрез който при извънредни, бедствени обстоятелства да има възможност за адекватна реакция при набавянето на необходимия ресурс за предотвратяване на дървен дефицит, посочи министър Найденов.

„В момента се наблюдава прецедент, ловните стопанства да могат да добиват дървен материал, а горските стопанства – не”, каза министърът. „Когато няма дърва за огрев от първа необходимост, аз нямам право по закон да разпоредя тяхното набавяне”, допълни той.

Министър Найденов прие предложенията на бранша за отпадане на всякакви преференции при добива и търговията на дарвесина, както за стратегическите партньори, така и за местните фирми. Обсъжданите досега предложения бяха двете страни да се ползват съответно с 33% преференции за местните фирми и 25% тежест-бонификация за така наречените „стратегически партньори”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.