1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов ще участва днес в общественото обсъждане на проекта на промените в Закона за горите

Мирослав Найденов ще участва днес в общественото обсъждане на проекта на промените в Закона за горите

Снимка:

Дебатът е организиран от Комисията по земеделие и гори към Народното събрание

Земеделският министър Мирослав Найденов ще участва днес в общественото обсъждане на проекта на промените в Закона за горите. Дебатът е организиран от Комисията по земеделие и гори към Народното събрание.

Найденов ще отговаря на нападките на партия „Зелените”, които дори му поискаха оставката. Причина за това са предвидените облекчения за строителство на влекове и лифтове в планините. Екоактивистите виждат в новия закон нерегламентирана държавна помощ за определени фирми.

На последното си заседание за годината кабинетът прие спорните поправки, които дават възможност на инвеститорите да изграждат съоръжения без да се прави промяна на предназначението на земята. Това означава, че изсечените и застроени терени, ще се водят гори само на хартия.

Решението на правителството дойде след като дружеството „Витоша ски”, което стопанисва лифтовете в планината над София, обяви, че няма да има зимен сезон, тъй като сега действащото законодателство не му позволява да работи законово. Еколозите пък твърдят, че фирмата ще спести близо 4.5 млн. лв., ако поправката бъде приета, а проектът й в бъдеще бъде одобрен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.