1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мисия на ЕК за еконарушения над Банско бе посрещната с искане за нови ски-курорти

Мисия на ЕК за еконарушения над Банско бе посрещната с искане за нови ски-курорти

Трябва да се спазва европейското законодателство, което предоставя баланс между икономическото развитие и околната среда

Протест с искане за промяна в плана за управление на национален парк "Пирин" и пускане на нови ски-курорти в парка беше проведен днес в Банско. Повод за демонстрацията беше днешното посещение на експерти на Европейската комисия в Банско и Сапарева баня в Рила във връзка с две наказателни процедури срещу България за нарушения на екологичното законодателство. Според председателя на местния инициативен комитет "Сдружение за развитие на региона - проект "Пирин" Захари Величенов, цитиран от "Фокус", в демонстрацията са се включили над 300 души от региона, както и жители на Сапарева баня, Самоков и Смолян. Протестиращите издигнаха лозунг "Хората преди всичко. Стига вече екотероризъм" и се обявиха срещу наказателните процедури, образувани по сигнали на екокоалицията "За да остане природа". Те затвориха с жива верига движението към ски-зона Банско и спряха микробуса, в който пътуваха експертите на ЕК. По покана на кмета на Банско Александър Краваров служителите на Комисията изслушаха исканията на демонстрантите. "Съгласни сме, че икономическото развитие и опазването на околната среда трябва да вървят ръка за ръка. Трябва обаче да се спазва европейското законодателство, което предоставя баланс между икономическото развитие и околната среда. Необходимо е всичко да става след ОВОС", каза в отговор белгийският експерт от ЕК Жан-Франсоа Бракланг, цитиран от БТА.

Мисията на ЕК е в България тази седмица, за да се запознае на терен със случаите, заради които преди няколко години стартира две наказателни процедури срещу България. Едната процедура е за нарушения над Паничище (община Сапарева баня) в национален парк "Рила", където преди няколко години освен спорния лифт до Седемте Рилски езера бяха изградени и незаконна писта, "маскирана" като противопожарна просека в гората и шосе, незаконно навлизащо в границите на парка. Другата е за лифта, ски-пистите и ски-път в местността Чалин валог в парк "Пирин", изградени през 2007 г. от концесионера на ски-зона Банско "Юлен" АД без екооценки (ОВОС).

Идеята за мегапроекта "Пирин" бе обявена през февруари на дискусия в Банско от президента на българската ски-федерация и акционер в "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев, фирма "Юлен" и кметовете на Банско и Разлог. Тя предвижда разширяване на ски-зона Банско и строителство на две нови зони - над Добринище и над Разлог в парк "Пирин". За целта инициаторите на проекта настояват за промяна на действащия 10-годишен план за управление на парка до края на 2013 г., който забранява новото строителство. На дискусията в Банско министрите на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев коментираха уклончиво идейния проект, а шефът на отдел "Защитени територии" в екоминистерството Димитър Стоев заяви, че промяната на настоящия план би отнела толкова време, колкото и подготовката на новия 10-годишен план, която предстои. По-късно от екоминистерството съобщиха, че официално не е било внасяно предложение за промяна. Днес кметът на Банско Александър Краваров заяви, че липсата на възможност за "корекции" в плана спъва развитието на трите пирински общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.