1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Митничарите на Капитан Андреево иззеха 12 птици от породата Тукан

Митничарите на Капитан Андреево иззеха 12 птици от породата Тукан

Интересните представители на южноамериканската фауна не са били придружени с нужните документи

При проверка на влизащ в страната луксозен, високо проходим автомобил с българска регистрация митничарите на Капитан Андреево се натъкват на 12 птици от породата Тукан (Pteroglossus viridis Green Aracari).

Птиците са превозвани в клетки и са в добро здравословно състояние. Тримата пътници в автомобила - български граждани, твърдели, че туканите са техни и дълго са отказвали да се разделят с тях. Интересните представители на южноамериканската фауна не са придружени с нужните за пренасянето на живи животни документи.

За вноса не е изпълнено и изискването един ден преди това да бъдат уведомени граничните власти. Митническите инспектори на Капитан Андреево съвместно с ветеринарните власти са осигурили на птиците временен подслон и са обиколили всички местни магазини, за им осигурят подходящите за тях плодове.

По цени на пазара една такава птица се продава между 1 500 и 2 000 евро. За случая са уведомени Агенцията по безопасност на храните и Министерство на околната среда и водите. На тримата пътници ще бъдат съставени актове за административни нарушения. От тази сутрин птиците са под опеката на Сдружение "Зелени Балкани".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.