Митницата в Бургас осуети внос на 580 живи орхидеи от Тайван

Растенията са били с корени и листа за засаждане

Митницата в Бургас осуети внос на 580 живи орхидеи от Тайван. Растенията са били с корени и листа за засаждане и са конфискувани в изпълнение на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, съобщи говорителят на регионалната митническа дирекция.

Орхидеите са предадени за засаждане в Ботаническата градина на Софийски университет „Свети Климент Орхидски" в архитектурно-парков комплекс „Двореца" - Балчик, който е със статут на Спасителен център. 355 броя от задържаните живи стръкове орхидеи са от рода Катлея. Останалите 225 стръка орхидеи са от вида Фаленопсис.

Получател на стоката, пакетирана в пликове и кашони, е фирма с бургаска регистрация, представлявана от руска гражданка. Изпращач е фирма от Тайпе, Тайван.

При митническото оформяне на пратката, служителите на Териториално митническо управление Бургас извършили проверка на документите и физическа проверка на цялата пратка. Поради възникнали съмнения уведомяват Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което уведомява, че не е издало разрешение за такъв внос. Орхидеите са иззети с протокол и се отнемат в полза на държавата.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.