1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Млад женски лешояд се завърна в Котленския балкан

Млад женски лешояд се завърна в Котленския балкан

Снимка:

Приключението на тригодишната Фрида започна с 3000 км пътуване от Испания до България през март 2009 г.

В навечерието на Международния ден на лешоядите, след като посети Турция и Полша, белоглавият лешояд Фрида (К06) се завърна в България, съобщават от "Зелени Балкани". Приключението на тригодишната Фрида започна с 3000 км пътуване от Испания до България през март 2009 г. След почти година и половина престой в клетката за адаптация в ПП „Сините камъни" край Сливен, Фрида бе освободена на 27 октомври 2010 г.

През януари 2011 г. Фрида бе простреляна край Одрин и настанена във Ветеринарния факултет на Истанбулския университет. Благодарение на д-р Ахмед Кутукчу, д-р Йозге Ердоган, Озкан Юнер, двете министерства на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните, Фрида е върната в България и на 13 юни отново бе пусната на територията на ПП „Сините камъни".

Пътешественичката обаче отново не пожела да остане в парка и на 29 юли се появи насред полското село Дабровица. Лешоядката бе разкрита благодарение на фотографски форум, където няколко фотографа с почуда коментираха своя необичаен модел - нашата белоглава лешоядка.

Два месеца по-късно, на 28 август, Фрида бе забелязана на площадката за подхранване на лешояди край Котел, едно от четирите места за пускане в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България" на по-малко от трийсет километра от „своята" волиера. Заедно с Фрида, Сливен (К02) и лешоядът К29 от „Сините камъни" също са наблюдавани в района на Котел, а няколко котленски лешояда пък „гостуват" на птиците в Сливен.

Такъв тип скитания са характерни за младите белоглави лешояди, които правят хиляди километри „тийнейджърски" преходи, но по-късно се връщат и установяват за размножаване по „родните" си места, коментират от "Зелени Балкани". 

„За съжаление, екипът ни се отказа да маркира и следи пряко Фрида, след като лешоядката „изяде" не един, а два прескъпи предавателя. Въпреки всичко, Фрида е прекрасен пример, че птицата е възприела Балкана като „своето" място и въпреки продължителните си скитания, се е прибрала при нас!" - пише в сайта на организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.