1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Младежката програма на WWF – Panda Labs гостува в Кюстендил

Младежката програма на WWF – Panda Labs гостува в Кюстендил

Снимка:

Ученици и студенти ще вземат участие в събития, свързани със справедливия енергиен преход

Природозащитната организация WWF гостува в Кюстендил с младежката си програма за иновации Panda Labs – младежи за справедлив преход, която се провежда едновременно в България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. На 13-и септември (вторник) в града ще се проведат две събития с фокус върху справедливия енергиен преход и развитието на въглищните райони:
 

  • Симулация на социално-икономически съвет за младежи и
  • Кръгла маса на тема „Справедлив енергиен преход и зелени решения за въгледобивните региони“, на която са поканени всички заинтересовани страни.

 
Panda Labs се концентрира върху активната работа с млади хора от регионите на въгледобив чрез провеждане на поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и регионални срещи. 100 гимназисти и 50 студенти от всяка страна ще бъдат обучени да разработват устойчиви, иновативни бизнес и социални решения и зелени старт-ъпи в местните общности. Основната цел на WWF България и неговите партньори от WWF Сърбия, ECO-TEAM Черна гора, Junior Achievement България и Junior Achievement Македония е да се положат основите на едно отговорно бъдеще в регионите, където това е най-належащо.
 
През юни тази година се проведоха първите хакатони, в които шест отбора спечелиха награди за иновативни бизнес идеи, свързани с развитието на въгледобивните райони в България. Сега екипът на WWF отново ще има удоволствието да се срещне с тези отбори. Този път младежите ще имат възможност да влязат в ролята на участници в симулация на Социално-икономически съвет и ще бъдат гости на кръгла маса с представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор. Младежите ще получат насоки за съставяне на становища и предложения към заинтересованите страни по теми, залегнали в Териториалните планове за справедлив преход във въгледобивните райони.
 
Предложенията на младежите ще бъдат представени на Кръглата маса, модератор на която ще бъде ръководителят на програма „Климат и енергия“ във WWF България Апостол Дянков. В рамките на събитието ще се дискутират теми като устойчиви енергийни решения, трудова подкрепа и разнообразяване на местната икономика.
 

Преходът към възобновяема, устойчива и достъпна енергия вече е в ход и засяга особено силно въглищните региони на България“, коментира Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF. „Този преход трябва да бъде справедлив – както за работниците във въглищната индустрия, така и за младите хора, които заслужават шанс за достоен и щастлив живот, подкрепяйки и диверсифицирайки местната икономика и помагайки за възстановяването на щетите от въгледобива. Симулираните дискусии имат за цел да срещнат и обединят разнородните заинтересовани страни в процеса на общо планиране на справедлив енергиен преход и да им помогнат да решат заедно социалните, икономически и екологични проблеми на регионите. Очакваме да насърчим тази дискусия в Кюстендил и да вдъхновим повече млади хора за действие.“
 

Чрез проекта Panda Labs – младежи за справедлив преход WWF, заедно със своите партньори от Junior Achievement България, продължава дейността си във въгледобивните райони. Следващите стъпки ще са свързани с провеждането на обучителен курс за училища в Кюстендил, Бобов дол и Перник, а през идната година ще стартира и новият Panda Labs семестър с два хакатона.

Проектът Panda Labs – младежи за справедлив преход е финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на Германското правителство и цели да допринесе за справедлив преход и навременно развитие на знания и предприемачески капацитет сред младежите от въгледобивните райони.
 
Повече информация за проекта можете да откриете тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.