1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Модернизират зоопарка в Добрич със средства по трансграничен проект България – Румъния

Модернизират зоопарка в Добрич със средства по трансграничен проект България – Румъния

Подписаният договор в Кълъраш е на стойност 1 млн. 434 хил. лв.

Община Добрич подписа в румънския град Кълъраш договор за финансиране на проект POFTIC „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион”. Проектът се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество България – Румъния и е на обща стойност 1 434 794 евро, от които бюджетът на община Добрич е 890 583 евро. Останалите средства са за партньора на проекта – Музеен комплекс за наука и природа от град Констанца. Проектът цели установяване на съвместни туристически инициативи и разработване на туристически продукти, които включват двата зоопарка в Добрич и Констанца.

В Центъра за защита на природата и животните е предвидено да се изградят съоръжения за кафява мечка, както и малко езеро за фламинго. В съществуващия „селски двор” ще се престроят помещения за птици, за морски свинчета, зайчета и родилна база. Освен това в добричкия зоопарк ще се изгради и ветеринарна лечебница, складова база и нова къща за работниците. Една от големите атракции ще бъде „Лабиринт” в храстите на центъра. Румънците разполагат с Делфинариум, Планетариум и Зоопарк на площ от 5–6 хектара. Те ще направят кът за деца с мостчета и течаща вода. Ще има приют за понита и подслон за муфлони. Между двата зоопарка в Добрич и Констанца ще се организират пътувания, за което се предвижда закупуването микробус. Проектът ще продължи 18 месеца.

Община Добрич спечели общо 4 нови проекта на стойност над 2 млн. 500 хил. лв., обобщиха от кметството. Те са за подобряване на условията за туризъм и свободно време, предотвратяване на наводнения, осигуряване на по-добра градска среда и привличане и задържане на ромски деца в училище.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.