1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морската вода от курорта Златни пясъци е чиста

Морската вода от курорта Златни пясъци е чиста

Това сочат взетите в началото на седмицата проби от 23 пункта

Морската вода от курорта Златни пясъци до град Бяла е чиста и отговаря на задължителните микробиологични показатели. Това сочат взетите в началото на седмицата проби от 23 пункта. Здравните инспектори във Варна следят с повишено внимание акваторията на два плажа, където данните превишават препоръчителните норми, предаде БНТ.

Данните за морската вода в района на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци и на Офицерския плаж отговарят на задължителните норми, но превишават препоръчителните, които са по-ниски. Морето се замърсява от старото пречиствателно съоръжение в комплекса, което често се претоварва и от Шокъровия канал, който се излива на Офицерския плаж.

"Ешерихия коли превишава препоръчителните норми. Това е показателят, който най-бързо се променя при евентуално замърсяване, но няма риск за здравето на къпещите се към момента", обясни д-р Веселина Божилова - гл. инспектор в РЗИ-Варна.

Офицерският плаж е един от най-предпочитаните, особено от майки с деца. Той обаче се слави и като най-мръсния. След изграждането на канализационната помпена станция "Акациите" морето на Офицерския плаж ще стане по-чисто. На Златни пясъци обаче проблемът тази година може да бъде решен само частично с удължаване на тръбата. Летовниците са недоволни още от бездомните кучета, които се разхождат по плажа, и от боклуците, които с месеци няма кой да изхвърли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.