1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морското дъно край епицентъра в Япония се е преместило с 24 м

Морското дъно край епицентъра в Япония се е преместило с 24 м

Снимка:

Това сочат данните от проучване на японската брегова охрана

Морското дъно край епицентъра на земетресението в Япония на 11 март се е преместило с около 24 метра в посока изток-югоизток и се е вдигнало с около 3 метра, сочат данните от проучване на японската брегова охрана, цитирани от ДПА.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 9, разтърсило североизточната част на Япония, е на дълбочина 24 км, оповести местната метеорологична служба.

Движения в земната кора са регистрирани на около 130 км от полуостров Ошика в префектура Мияги в североизточната част на страната.

Движението на морското дъно е над 4 пъти по-голямо от това на самия полуостров, който се е изместил с 5,3 метра на изток-югоизток.

Район близо до брега, на около 40 км от епицентъра пък се е преместил с около 15 метра на изток-югоизток, съобщи Киодо.

Японският икономически растеж ще бъде ударен рязко от разрушителното земетресение миналия месец, но икономиката ще започне да се възстановява отново в третото тримесечие. Това предава АФП, позовавайки се на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Базираната в Париж организация заяви в доклад, че на този етап установяването на влиянието на земетресението, последвалото го цунами и атомната криза в Япония, е много трудно.

"Това включва влиянието на бедствието върху продукцията в директно засегнатите райони, електроразпределението и ударите върху веригите на хранителното снабдяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.