1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ и БСК ще си сътрудничат в превенцията на незаконните превози на отпадъци

МОСВ и БСК ще си сътрудничат в превенцията на незаконните превози на отпадъци

БСК и МОСВ подписват меморандум

Меморандум за сътрудничество относно превозите на отпадъци за и от Република България подписаха днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Българската стопанска камара (БСК). Подпис под документа поставиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и председателят на БСК Радосвет Радев.

Меморандумът предвижда сътрудничество между МОСВ и БСК с цел недопускане на незаконни превози на отпадъци от и за България, както и ефективно прилагане на нормите на екологичното законодателство. В тази връзка МОСВ и БСК ще обменят информация, идеи, опит и статистически данни, ще разработват съвместни проекти и инициативи, и ще организират форуми, конференции, семинари, обучения и работни срещи.

Съгласно меморандума при възникнали трудности при прилагането на действащото законодателство във връзка с трансграничните превози на отпадъци, МОСВ се ангажира да предприеме своевременни действия за изменение на нормативната уредба, без да се засяга функционалността й за целите на контрола. От своя страна БСК ще участва активно в процесите по съгласуване, консултиране и информиране на заинтересованите страни за осигуряването на по-доброто администриране на процесите. БСК ще оказва реална подкрепа на диалога за облекчаване на бизнеса. По настояване на БСК уведомлението може да бъде направено от получателя, а не от превозвача, което намалява административния натиск върху тази дейност.

БСК и МОСВ подписват меморандума, водени от:

  • интересите на държавата и на икономическите оператори, осъществяващи трансграничен превоз на отпадъци за и от Република България,
  • разбирането, че чрез диалог и сътрудничество между МОСВ и представителите на бизнеса могат да бъдат постигнати положителни резултати в превенцията на незаконните превози на отпадъци,
  • желанието да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество в областта на превозите на отпадъци.

„Чрез диалог и сътрудничество между МОСВ и представителите на бизнеса можем да постигнем положителни резултати в превенцията на незаконните превози на отпадъци“, заяви след подписването на документа министър Емил Димитров.

„БСК е бизнес организацията, която има водеща експертиза в областта на околната среда и, в частност – по проблемите, свързани с транспортирането на отпадъци. Ето защо, подписаният днес документ е естествено следствие от многогодишните ни усилия да приведем българското законодателство и практика към европейските и световни стандарти, без да ги надхвърлят, така че да бъдат съхранени и интересите на икономическите оператори, ангажирани с тази дейност“, посочи от своя страна председателят на БСК Радосвет Радев. Той изрази надежда, че в максимално бързи срокове ще започне изпълнението на заложените в меморандума съвместни дейности.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.