1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ купува, изработено от ученици говорещо кошче за отпадъци

МОСВ купува, изработено от ученици говорещо кошче за отпадъци

Снимка:

Министър Василева бе председател на жури, оценило проектите в иновационния лагер „Кюри – 2016“

МОСВ ще откупи демонстрационен прототип на смарт кошче „Верди“. То е разработено от деца от учебната компания „Верди“, ученици от ХІ б клас в 23 СОУ „П. Ж. Кюри“. Гордите изобретатели показаха кошчето на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, а след като го изпробва, тя им пожела да го патентоват и внедрят в производство. МОСВ пък ще стане собственик на пилотния продукт, който ще бъде изложен в министерството. Кошчето „Верди“ свети в тъмното, подходящо е за поставяне на неосветени места, казва „Благодаря“, при изхвърляне на отпадъци и се зарежда със соларен панел.

Министър Василева бе председател на жури, оценило проектите в иновационния лагер „Кюри – 2016“. Участниците – ученици и студенти имаха задача да предложат варианти за екологична инфраструктура около АМ „Тракия“, която да намалява вредите от замърсяването на въздуха от преминаващите автомобили.

Първото място спечели проект за екоборд, който със соларен панел пречиства въздуха, осигурява питейна вода и рекламира туристически забележителности. „Това е зрял проект, който може да се реализира бързо и да има незабавен ефект. Поздравявам ви и че сте направили проучване колко би струвало внедряването му“, каза министър Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.