1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ одобри нова кариера край пернишкото село Студена

МОСВ одобри нова кариера край пернишкото село Студена

Граждански сдружения обвиниха инвеститора в недопускане до контрол на служители на РИОСВ

Въпреки протестите на местния граждански комитет, Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда и водите одобри доклад за нова кариера на фирма „Хидрострой" в землището на с. Студена, Пернишко, съобщи econ.bg.

На заседанието на ВЕЕС граждански сдружения обвиниха инвеститора в лоша бизнес практика, недопускане до контрол на служители на РИОСВ и Изпълнителна агенция по Околна среда.

Като резултат от реализирането на новата кариера бяха посочени опасността от компрометиране на вододайната зона, риск за пропукване на язовирната стена на яз. "Студена" при взривовете за разкривка, унищожаването на местообитания на растения, гори и диви животни, непоносим шум и прахови частици, компрометиращи градската среда за обитаване.

С Решение на Министерски съвет от август 2008 г. е предоставена концесия за добив на подземни богатства - строителни материали - доломити от находище "Студена", участък "Хидрострой І" на „Хидрострой" - ООД, с определен срок на концесията 25 години и концесионна площ в размер на 995 979 м2.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.