1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ предприе възможните спешни мерки за подпомагане на създалата се ситуация в Смолянския регион

МОСВ предприе възможните спешни мерки за подпомагане на създалата се ситуация в Смолянския регион

До дни се чаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца МОСВ предприе възможните спешни мерки с цел да се подпомогне създалата се ситуация. Още в началото на юни министър Караджова инициира среща с експерти от неправителствени организации, учени и представители на местната власт. Те се обединиха за съвместна работа с експертите от МОСВ по пакет от дейности, които се изпълняват по предвидения график.

Спешно бяха поръчани най-необходимите средства за предпазване от нападение от мечки за населението от района. По проект, изпълняван съвместно със СДП „Балкани”, МОСВ закупи и на 19 юли т.г. предстои да бъдат доставени 80 броя електропастири за защита на стопанствата и 10 фотокапана. МОСВ успя да закупи и 100 броя индивидуални предпазни спрея, чиято доставка предстои на 21 юли т.г. Всички поръчани предпазни средства са предназначени за незабавно предоставяне на стопаните от 19-те села от Смолянския регион.
За съжаление сме свидетели на нов инцидент, свързан с нападение от мечка, дни преди доставките да бъдат изпълнени.

Министър Нона Караджова изпрати писмо до областния управител на Смолян, с което го информира, че още на 7 юли е прието решение при необходимост да бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка с предимство към област Смолян. С това решение на Националната комисия по плана за действие за кафявата мечка се препоръчва всеки проблемен случай в област Смолян да се преценява индивидуално, като се вземат необходимите мерки за предпазване на местното население, включващо издаване на разрешително за отстрел на кафява мечка.
«До момента за 2010 г. за район Смолян са издадени 3 разрешителни за отстрел на кафява мечка, от които само едно не е реализирано и няма пречка да се използва за решаване на ситуацията с проблемна мечка, ако няма друго алтернативно решение. При необходимост в зависимост от случая няма пречка да се издадат още разрешителни, ако мерките, които ще се вземат за решаване на съответната ситуация, не дадат резултат” – се казва в писмото на министър Караджова.

С цел да бъде управлявано съжителството с дивите видове, без опасност за живота и имуществото на хората и съобразно действащото законодателство, в момента МОСВ работи по проект на стойност 170 хил. лв., по който се очаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион. Предстои изпълнението и на другите съвместни мерки:

  • Да се направи засилен мониторинг още тази есен в Смолянския регион с научно признати методи за установяване броя на животните и насоките на развитие на популацията.
  • Срокът за взимане на спешни мерки се съкращава до 3 дни от подаване на сигнала за причинена щета на стопанство, а за изплащане на щетите - до 10 дни от подаване на сигнала.
  • С цел разселване на животните във високите части на планината да се предприеме засаждане на диви плодни растения – къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди и др., в планински райони, отдалечени от селата.
  • Да се изготви предупредителен списък на проблемни места, който да бъде огласен във всички планински населени места.

Отделно се предвижда на определен брой мечки /най-малко 10/ да се сложат и GPS нашийници, което ще даде възможност за наблюдение на техните движения, включително когато се нанасят щети на селското или горското стопанство.
По Оперативна програма „Околна среда” е предвидено финансиране за още два проекта за въвеждане на електропастири, единият от които е за Смолянски регион.

Съвместно с Фондация „Информация и природозащита” беше издадена брошура с най-необходимата информация за превенция на поведението в райони, обитавани от мечки, която вече се предоставя на хората от проблемните смолянски села. Предвиждат се и други дейности, които да информират и подготвят местните хора за начините и средствата за предпазване от щети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.