1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ представя резултатите от проект по Норвежката програма за сътрудничество

МОСВ представя резултатите от проект по Норвежката програма за сътрудничество

С изпълнението на проекта е изградено ядрото на единната информационна система за водите в страната

Резултатите от изпълнението на проекта „Информационна система за разрешителни и мониторинг при управление на водите” по Норвежката програма за сътрудничество ще бъдат представени от зам.-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Събитието е на 26 април 2012 г., четвъртък, от 11,00 часа, в хотел "Кристал палас" на улица „Шипка” в столицата, зала „Шипка”. Приветствие по повод успешното приключване на проекта и постигнатите резултати ще поднесе Негово превъзходителство госпожа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в България.

Партньори по изпълнението са Министерството на околната среда и водите и Дирекцията по водни ресурси и енергия /NVE/ към норвежкото Министерство на петрола и енергетиката. Общата стойност на проекта е 1 386 096 евро, от които 1 178 000 евро /85 на сто/ безвъзмездна помощ от правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество. Програмата се управлява от норвежката държавна фирма „Иновация Норвегия”.

С изпълнението на проекта е изградено ядрото на единната информационна система за водите в страната, с което незабавно ще се облекчи работата на бизнеса и ще се подобри обслужването на населението.

На практика са осигурени IT инструментите за ефективен мониторинг и контрол на издаваните разрешителни по Закона за водите и комплексните разрешителни, издавани по Закона за опазване на околната среда /ЗООС/, както и за публикуване на съответните регистри на разрешителни и данните от мониторинга на разрешителните, като системата съдържа 6 модула: ГИС модул; Модул „Регистри на издадените разрешителни“; Счетоводен модул за таксите по издаваните разрешителни, включително комплексните разрешителни, издавани по реда на ЗООС; Модул „Мониторинг и контрол на издадените разрешителни“, включително наложените глоби и санкции; Модул „Справки“; Административен модул.

Проектът е реализиран с активното участие на четирите басейнови дирекции на територията на страната и Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.