1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ прекратява мониторинга при аварийни условия по българския участък на река Дунав

МОСВ прекратява мониторинга при аварийни условия по българския участък на река Дунав

Унгарската страна потвърждава, че рискът от нови изливания е преодолян

Според последна информация от българското посолство в Будапеща, получена в МОСВ късно вчера, вече е завършено изграждането на защитната стена, която да попречи на нов разлив от завода за преработка на алуминиева руда в град Айка и да предпази населението от следваща екологична катастрофа. В съобщението се казва, че властите организират завръщането по домовете на евакуираното население от двете пострадали села. Унгарската страна потвърждава, че рискът от нови изливания е преодолян.

Досегашните резултати от собствения мониторинг на българския участък и от изисканата информация от унгарската, сръбската и румънската страна за мониторинга в техните участъци показват, че вследствие от аварията в Унгария не са нанесени щети на река Дунав в българския участък.

МОСВ уведоми Изпълнителната агенция по околна среда и Гражданска защита, че извежда от готовност Системата за действие при аварийно замърсяване на реката и прекратява мониторинга при аварийни условия по българския участък.

Екипът изказва благодарност на служителите от българското посолство в Будапеща, Министерство на външните работи, Гражданска защита, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на МОСВ в териториалния обхват на реката за оперативната работа и добрата координация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.