1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ стартира приемането на планове за управление на природни паркове

МОСВ стартира приемането на планове за управление на природни паркове

Следващите заседания на Специализирания състав на ВЕЕС са насрочени за 9 и 30 ноември 2010 г.

Министерство на околната среда и водите стартира приемането на плановете за управление на четири природни парка, внесени за разглеждане в периода 2006 – 2009 г., за чието одобряване предишното ръководство на МОСВ не е провело необходимите процедури, въпреки че съгласно екологичното законодателство те са основният инструмент за управление на този вид защитени територии.

До края на ноември се предвижда Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ да разгледа всички изготвени планове за управление, депозирани в МОСВ, а именно – проектите на планове за управление на природните паркове „Златни пясъци”, „Шуменско плато”, „Врачански Балкан” и „Странджа”. С това МОСВ отговаря и на заявените очаквания на природозащитните организации и обществото.

На 21 септември 2010 г. на заседание на Специализирания състав на ВЕЕС е разгледан планът за управление на Природен парк „Златни пясъци”, а на 19 октомври 2010 г. - и планът за управление на Природен парк „Шуменско плато”. Следващите заседания на Специализирания състав на ВЕЕС са насрочени за 9 ноември и за 30 ноември 2010 г. Ще бъдат разгледани плановете за управление съответно на Природен парк „Врачански Балкан” и Природен парк „Странджа”. В заседанията на ВЕЕС взимат участие освен представители на МОСВ, също и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на културата, Министерство на земеделието, Изпълнителна агенция по горите, областни администрации, общини, неправителствени природозащитни организации и други заинтересовани страни.

Срокът, в който трябва да бъдат отразени обсъжданите поправки за всеки от документите, е 60 дни след одобряване на решението на експертния съвет от министъра на околната среда и водите. Веднага след това документите ще бъдат внесени за приемане от Министерски съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.