1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Можем да проследим щъркелите, отпътували от България на юг

Можем да проследим щъркелите, отпътували от България на юг

Есента е най-благоприятният сезон за наблюдение на пернатите в Добруджа

Можем да проследим кога щъркелите, отпътували от България на юг, ще пристигнат в Африка. Това ще се случи отново благодарение на световната инициатива "Жива пролет". В сайта на кампанията напролет в страната ни и в цяла Европа, деца и възрастни отбелязват кога за първи път са видели мигриращите видове бял щъркел, селска лястовица, пчелояд, черен бързолет и обикновена кукувица. Сега, на свой ред, жителите на Южна Африка ще информират кога прелетните птици са пристигнали да зимуват при тях. Очаква се това да стане в края на този месец. Това съобщи за Дарик Добрич Анна Станева от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Над 400 000 щъркели ежегодно прелитат около 5 000 км от Европа към топлите страни, преминавайки по Виа Понтика - пътят на птиците, който се вие и над Добруджанското крайбрежие. Белите гости се стягат за голямото преместване още от средата на август, а най-масово се изнасят в края на летния месец. Младите птици, родени през лятото у нас, заминават най-късно, оформени в самостоятелни ята, водени най-често от по-възрастен екземпляр, посочи Станева. Най-рано се оттеглят от страната ни кукувиците, които не отглеждат сами потомството си, а в момента заминават пчелоядите, които са много пъстри, но по-често се чуват, отколкото се виждат, както и някои хищни грабливи птици. Щъркелите пътуват основно през деня, използвайки тъмните часове за почивка.

Основна заплаха за мигриращите птици остават високите сгради, ветрогенераторите и електропроводите. През това лято са намирани щъркели, загинали от удар от електричество, като в Добруджа са открити на едно място поразени 20 екземпляра. Станева информира още, че дори някои отделни самотни щъркели да останат у нас да зимуват, това не е повод за тревога, тъй като те избират места с наличие на храна и обикновено някой се грижи за тях.

Есента е най-благоприятният сезон за наблюдение на пернатите в Добруджа. Това вече може да се прави в реално време - в Зеления образователен център в Шабла, чрез видео връзка с Дуранкулашко и Шабленско езеро и с Шабленската тузла. След като някои видове напуснат териториите ни на път за южните страни, от север тук пристигат големи ята гъски, сред които и световно застрашената червеногуша гъска, припомни Станева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.