1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Музеят в резервата "Сребърна" ще се превърне в модерен информационно–образователен център

Музеят в резервата "Сребърна" ще се превърне в модерен информационно–образователен център

Проектът се финансира с 4 180 053 лв. по ОП "Околна среда"

След реконструкцията Природонаучният музей в резерват "Сребърна" ще се превърне в модерен информационно–образователен център. Това предвижда проект "Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват "Сребърна" и резерват "Бели Лом", изпълняван от РИОСВ - Русе, и одобрен за финансиране 4 180 053 лв. по ОП "Околна среда", пише stroitelstvo.info.

Проектът включва четири основни групи дейности: поддържащи и възстановителни, рехабилитация на туристическата инфраструктура и капитално строителство, изработване на информационно-образователни пакети и разработване/актуализация на планове за управление на двата резервата и прилежащите им защитени територии - бивши буферни зони.

Проектът предвижда почистване и укрепване на каналната връзка на резервата с река Дунав, изградена през 1994 г. и за последно почистена преди десет години. Останалите подобрения са свързани със създаване на мобилна лаборатория, Център за непрекъснато наблюдение, 3D макети на резервата, план за управление на Защитена местност "Пеликаните", специализирана карта, информационно-образователни пакети за различните възрастови групи и др. Предвидени са също възстановяване на посетителския център и на посетителската инфраструктура, обновяване на експозицията в музея, ремонт на противопожарните пътища и др.

Природонаучен музей

В средата на април стартираха строително-ремонтните дейности на Природонаучния музей и административната сграда към резервата.

Рехабилитацията включва  ремонт на покривните полета, топлоизолация, осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания, благоустрояване на района, оборудване на библиотеката и залата за посетители. В административната сграда на резервата се извършва реконструкция на помещения и обособяване на "Център за управление", в който ще се помещава техниката за осигуряване на непрекъснато наблюдение на биосферния резерват. Стойността на строително-ремонтните дейности е 617 719.47 лв. без ДДС.

Възстановяване на туристическата инфраструктура

На 13 юни започна и рехабилитацията и възстановяването на изградената през 2005 г. туристическа инфраструктура на резервата в защитената местност "Пеликаните". Предвижда се още изграждането на понтонен кей (лодкостоянка) в местността "Пристан на лодките" на мястото на съществувалия, но полуразрушен наколен понтон. Премахване на пропадания, прочистване на канавки на противопожарните пътища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.