1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 1 юни могат да започнат стрес тестовете на ядрените централи в ЕС

На 1 юни могат да започнат стрес тестовете на ядрените централи в ЕС

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на пресконференция в Прага

Стрес тестовете на ядрените централи в Европейския съюз могат да започнат на 1 юни. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на пресконференция в Прага. До дни се очаква да бъде постигнато съгласие по спорните критерии. Все още остават открити два-три критерия по думите на Йотингер. Страни като Франция настояваха за по-леки проверки, докато еврокомисарят е защитник на по-стриктните тестове.

Резултатите от тестовете могат да бъдат представени през декември на Европейския съвет. Дали ще се спази графикът – въпросът остава отворен. Някои от страните членки като Франция и други се обявиха против критериите терористичен удар и кибернетична атака.

Ядрената енергия има потенциал в дългосрочна перспектива, заяви еврокомисарят Йотингер. Още преди дни той защити заедно с техническите и критириите тероризъм, кибернетичен удар или падането на самолети над ядрените централи.

Чехия е готова да премине всички стрес тестове. Те обаче не бива да бъдат политизирани, подчерта чешкият премиер Петър Нечас, явно изключвайки критерият тероризъм. Беше поставена като въпрос и евентуалната злоупотреба с информация от потенциалните терористи при публичност на тестовете.

Безопасността на атомните централи е приоритет на чешката държава. Очаква се експертен дебат и прозрачност при дискусиите. Секторът не бива да бъде дискриминиран, допълни чешкият премиер. Всяка страна има правото да избере енергийния си микс. Нечас припомни, че Чехия ще продължи да развива ядрената енергетика и ще разшири АЕЦ "Темелин".

Словакия ще направи максималното за сигурността на населението, обяви и словашкият премиер Ивета Радичова, като обяви, че и нейната страна залага на атомната енергетика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.