1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 11 август у нас се дава старта за отстрел на пернат дивеч

На 11 август у нас се дава старта за отстрел на пернат дивеч

Снимка:

Със своята опазена природа и богато биоразнообразие България е рай за ловците

По традиция 6 август се отбелязва в България като Ден на ловеца. Празникът бе отбелязан на много места в страната през предшестващия тази дата уикенд със събори и веселба. Защото у нас ловът е не само предизвикателство и тръпка, но и повод за приятно общуване, за сладки приказки на чашка. Неслучайно най-малката единица на ловните сдружения носи дружеското наименование “дружинка”. А иначе ловно-рибарската общност е може би най-старата и най-многобройна неправителствена организация у нас. На 11 август в страната се дава старта за отстрел на пернат дивеч – пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. С това започва и новият ловно-рибарски сезон 2012-2013. А от 6 до 11 август се провеждат Дните на дивеча и лова у нас, отбелязва БНР.

Като страна с опазена природа и богато биоразнообразие, България е рай за ловците. Достатъчно е да отбележим, че именно в нашите гори е отстрелян в миналото световният рекорд на трофей от благороден елен, с оценка 273, 6 точки по системата CIC. И че България е сред малкото страни в Европа, където все още се въди този горски красавец. Дори в годините на сегашната световна криза ловният туризъм у нас запазва стабилни позиции и даже увеличава приходите си. През 2011 г. постъпленията от ловен туризъм възлизат на близо 3 млн. евро, което е с 30 на сто повече спрямо предходната 2010-та. Страната ни е с традиции в отстрела на трофейни екземпляри и българските гори и планини привличат много чуждестранни колекционери на ловни трофеи. През 2011 г. те са били 3 779.

Основна част от чужденците, ловци на едър дивеч, са дошли от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания са имали колегите им от Италия, Гърция, Испания и Франция. Груповият лов на дива свиня е сред най-предпочитаните ловни предизвикателства.

Целия материал за предстоящия ловен сезон у нас четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.