1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 3 ноември отбелязваме Международния ден на биосферните паркове

На 3 ноември отбелязваме Международния ден на биосферните паркове

В съвременните биосферни паркове освен зони за строга защита, се обособяват и „буферни“ зони, както и „преходни“ зони

На 3 ноември отбелязваме Международния ден на биосферните паркове. Датата е определена за Международен ден на биосферните паркове през 2021 г. с Решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО. „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“ са четирите български биосферни парка, обявени през 2017 г. по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО. Номинирането им една година по-рано е подкрепено и от местните общности, и от отговорните институции.

biosferni-parkove

Биосферните паркове представляват територии, символизиращи хармоничното съжителство между човека и природата. Целта им е да стимулират устойчиво икономическо развитие на съответните региони, което се основава на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти. Те са обединяваща платформа, която осигурява участието на всички заинтересовани страни при управлението и взимането на решения за съответната територия.

biosferni-parkove

В съвременните биосферни паркове освен зони за строга защита, се обособяват и „буферни“ зони, както и „преходни“ зони. В тях се поощрява прилагането на устойчиви стопански практики, основани на екосистемните услуги и предимствата от близостта със защитената територия.

Инициативата на ЮНЕСКО за честване на Ден на биосферните паркове е покана и възможност за всички да се вдъхновят и почерпят опит от решенията и добрите практики, които вече се прилагат в тези обекти на ЮНЕСКО, като моделни територии за устойчиво развитие.

МОСВ отбелязва днешния Международен ден на биосферните паркове, като предоставя фотографии за българските територии и подчертава потенциала им да способстват за привличане на туристи и развитие на природосъобразен туризъм. 

Информационните клипове за всеки от четирите български биосферни парка са изработени съвместно с Националния комитет по Програмата „Човекът и биосферата“ и регионалните подразделения на министерството, които участват в управлението на съответните територии – Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и регионалните инспекции по околната среда и водите в Пловдив, Русе и Бургас.

Представени са природни и културни обекти, вкл. нематериално наследство – характерни занаяти, традиции и обичаи, които увеличават привлекателността на съответните региони и допринасят за развитието на устойчив туризъм.

На линковете ще намерите допълнителна информация и уникални гледки, които представят красотата на българските биосферни паркове.

Узунбуджак: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AIEASEfIQRRr
Сребърна: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AwNAAFvtQtmt
Червената стена: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AcBAvGfdQxD7
Централен Балкан: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AsKALEfxQ5t8

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.