1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 4 януари 2011 г. от България ще се наблюдава над 70 % слънчево затъмнение

На 4 януари 2011 г. от България ще се наблюдава над 70 % слънчево затъмнение

Затъмнението ще се вижда най-добре от северните части на България, където фазата ще бъде най-висока

На 4 януари ще се наблюдава единственото слънчево затъмнение, видимо от България през 2011 г. Това каза Сунай Ибрямов - председател на Студентското астрономическо общество на Шуменския университет, предаде Агенция „Фокус”. Наближаващото затъмнение е частично и ще бъде видимо от България над 70%. На 4 януари 2011 г. явлението ще се наблюдава от голяма част на Европа, Северна Америка и Централна Азия. Това затъмнение ще бъде и единственото за 2011 г., което ще може да се наблюдава от България.

От България затъмнението ще се наблюдава с фаза 0.73. То ще започне в 09:03 часа, тоест малко след изгрева на Слънцето. Максималната фаза ще настъпи в 10:28 часа и ще завърши в 12:02 часа. При максималната фаза 73% от слънчевия диск ще бъде закрит от лунния. Затъмнението ще се вижда най-добре от северните части на България, където фазата ще бъде най-висока. Живеещите в Южна България също ще имат възможност да наблюдават явлението, но то ще бъде по-слабо, като ще бъде закрит 65-68 % от слънчевия диск.

Ибрямов обясни, че по време на явлението, няма да настъпи пълно претъмняване, защото затъмнението е частично. Явлението може да се наблюдава с невъоръжено око, но задължително трябва да се използват очила със специални предпазни филтри, които спират ултравиолетовата и отслабват видимата светлина. Той изтъкна, че студентското астрономическо общество на Шуменския университет организира свободен достъп до телескопите на Астрономическия център на университета за наблюдение на красивото астрономическо явление.

Слънчево затъмнение се наблюдава при новолуние, когато Луната застане между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия. Има няколко вида слънчеви затъмнения – пръстеновидно, частично, пълно, хибридно.

Последното слънчево затъмнение от територията на България е наблюдавано на 15 януари 2010 г. като частично затъмнение. По думите на Ибрямов следващото слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, ще бъде на 3 ноември 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.