1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На Антарктида е имало гъсти дъждовни гори

На Антарктида е имало гъсти дъждовни гори

Изследване на утаечни ядра откри полезни изкопаеми

Сондиране на морското дъно край Антарктида откри, че преди 52 млн. години по повърхността на замръзналия континент е имало гъсти дъждовни гори, съобщиха учени.

Изследване на утаечни ядра, добити от дъното на океана край източния бряг на Антарктида, откри полезни изкопаеми - доказателство, че континентът е бил покрит с "почти тропическа" гора по време на Еоцена, преди 34-56 млн. години, пише БГНЕС.

Кевин Уелш - австралийски учен, участвал в експедицията до най-южния континент през 2010 година, сподели, че на Антарктида е било "много топло" допреди 52 млн. години, като свидетелство за това е анализът на чувствителните към температурата молекули в ядрата, извършен от колегите му. Предполага се, че на повърхността тогава е било около 20 градуса по Целзий, допълни той.

"Расли са гори. Не би трябвало да е имало никакъв лед. Вероятно е било много топло", заяви Уелш пред списание "Нейчър". "Изненадващо е, защото винаги си представяме Антарктида като много студено и пълно с лед място", изтъкна той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.