1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На бъдещия Главен колектор на Стара Загора му тръгна по вода

На бъдещия Главен колектор на Стара Загора му тръгна по вода

Снимка:

Зам.-кметът инж. Янчо Калоянов направи първа копка на 5-ата група обекти от Интегрирания воден проект

Под проливния есенен дъжд, излял се над Стара Загора днес, 17 октомври, зам.-кметът инж. Янчо Калоянов направи първа копка на последния етап от Интегрирания воден проект. С неговото размахване на кирката започна изпълнението на 5-ата група обекти от много значимия за Стара Загора крупен инвестиционен проект - Главен колектор II, Главен колектор I и отливен канал на дъждопреливник.

Стойността на тази част от проекта е близо 6 млн. и 700 хил. лева, а срокът на изпълнение – 10 месеца, разясни пред журналистите инж. Калоянов. Досега не е имало цялостна канализация по централната старозагорска улица „Св. Княз Борис І” - има отделни канали, които в по-голямата си част са външни участъци на сградни канализации, изграждани при строителството на жилищни сгради и зауствани в съществуващата канализация, преминаваща перпендикулярно на улица „Княз Борис I”, в посока север-юг, обясни зам.-кметът Янчо Калоянов. С изпълнението на обекта ще бъде завършена канализацията на града ни, добави той. Ще има проследяване за антични паметници при разкопките – предупредили сме музейните работници, те ще извършат оглед на участъка, допълни зам.-градоначалникът.

„На този обект ще работят 3 групи от по 8 души всяка, изработен е проект за организация на движението по улиците, които ще бъдат засегнати, като ще се постараем да изпълняваме строителството по такъв начин, че най-малко да пречим на гражданите. Ще копаем на различна дълбочина, като най-голямата ще бъде от 3.5 метра”, оповести инж. Стоян Митев, ръководител проект на Интегрирания воден проект за Стара Загора.

Изпълнението на канализационната мрежа до диаметър ф600 ще се извърши с полипропиленови тръби и фитинги, а за по-големи диаметри са предвидени центрофугално ляти стъклопластови тръби. Строителството на новия канализационен Главен колектор II’ и Главен колектор I и съоръженията към тях ще се реализира изцяло по трасетата на съществуващите улици с гъсто застрояване и наличие на много по вид и количество подземни комуникации.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Воден проект Стара Загора”, а строителният надзор се осъществява от „Трансконсулт – БГ” ООД. Обектът е включен в Интегрирания воден проект за Стара Загора на обща стойност 40 399 582 лв. и краен срок на изпълнение 1 декември 2014 г. (30 месеца).

автор: Нина ЙОВКОВА

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.