1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На локално ниво трябва да се прилагат глобалните решения за борба с климатичните промени

На локално ниво трябва да се прилагат глобалните решения за борба с климатичните промени

Един от начините е изнасянето на индустриализацията в обособени зони на градовете

Глобалните решения за борба с климатичните промени трябва да се прилагат като действия на локално ниво, за да имаме реален резултат. Това каза Борислав Сандов от Университетския клуб за екология и устойчиво развитие UNECO преди началото на семинар-дискусия на тема „Климатичните промени и международната общност след Копенхаген 2009. Проблеми, решения, възможности” съобщи focus-news.net . На форума ще бъдат обсъдени действията на отделните страни по прилагането на решенията взети след срещата в Копенхаген.

Сандов обясни, че Австралия, Япония и няколко държави от Европейския съюз вече имат изработени национални планове за борба с климатичните промени. Изработването на такива планове е задължение на всички страни, подписали договора в Копенхаген. България все още не е изработила такъв план. Според Сандов е важна дискусията за това какви действия биха могли да предприемат отделните общности за адаптация към климатичните промени и борбата за предотвратяването на вредите от тях. По думите на Сандов един от ефективните начини на локално ниво е изнасянето на индустриализацията в обособени зони на градовете, които да имат свои елементи на пречистване. По този начин отпадъците от индустрията се превръщат в ресурс за друга индустрия . Сандов обясни, че това е т.нар. принцип „от люлка до люлка”, при който произвеждането на един продукт не води до изхвърляне на четири пъти повече от неговата маса във вид на опаковки.

В България има прекрасни условия за развитие на идеите за борба с климатичните промени. Сандов счита, че българските градове имат добри градоустройствени „зелени” идеи, които включват изграждането на множество паркове. През последните 20 години страната сериозно е ограничила индустрията си, което също има благоприятно екологично влияние. Все пак сериозен проблем за България остава индустриализацията вътре в градовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.