1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На територията на област Търговище са регистрирани над 30 пожара в сухи треви

На територията на област Търговище са регистрирани над 30 пожара в сухи треви

Поради небрежно боравене с открит огън са изгорели 10 декара лозя в землището на с. Овчарово

68 декара млада широколистна гора е изгоряла при пожар край с. Помощица, община Попово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. Предвид топлото и благоприятно време през последните два почивни дни на много места в областта граждани са извършвали пролетно почистване на дворни места, лозя, вилни зони и парцели със земеделска земя. Само за последните два почивни дни на различни места на територията на област Търговище са регистрирани над 30 пожара в сухи треви, няколко от които са причинили и сериозни щети.

При възникнал пожар в сухи треви в с. Помощица, община Попово, огънят се е пренесъл и върху млада широколистна гора, от която са унищожени 68 декара, а своевременната намеса на огнеборците е спасила 350 декара с гора.

В землището на с. Горско Абланово, където са горели големи площи със сухи треви, е спасен от огъня намиращ се в близост масив със 150 декара гора. Също поради небрежно боравене с открит огън са изгорели 10 декара лозя в землището на с. Овчарово, барака в местността “Серсема” край гр. Търговище, 1 куб. м дърва за огрев в барака в с. Веренци, община Омуртаг.

Ръководството на ОУ ПБЗН-Търговище призовава гражданите на областта да не палят сухи треви и други отпадъци по време на пролетното почистване, да не хвърлят неизгасени цигари, когато се придвижват из горските масиви или терените със земеделска земя, защото по този начин могат да причинят пожари, които освен да предизвикат материални загуби могат да нанесат много поражения на флората и фауната.

От управлението призовават риболовци и туристи, които излизат на излети сред природата, да палят огън само на определените за това места, и да ги напускат само след като са се убедили, че огънят е напълно загасен. И не на последно място – ако гражданите забележат пожар, да сигнализират веднага на службите “Пожарна безопасност и защита на населението” на тел. 112.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.