1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На територията на РДГ-Бургас са извършени 16 162 проверки

На територията на РДГ-Бургас са извършени 16 162 проверки

Конфискувани са 459 кубика дърва за огрев

От началото на годината до средата на месец октомври на територията на Регионалната дирекция по горите – Бургас са извършени общо 16 162 проверки на превозни средства, лица и обекти, свързани с ползването, преработката и търговията с горски, рибни и дивечови ресурси. Това каза директорът на Регионалната дирекция по горите – Бургас инж. Стоян Терзиев, цитиран от  радио „Фокус”.

За същия период са съставени 1 270 акта за установяване на административни нарушения. Най-голям е броят на съставените актове по Закона за горите -1148, по Закона за лова и опазване на дивеча – 67, по Закона за рибарството и аквакултурите - 34 и по други наредби и подзаконови актове -21.

„Най-често срещаните нарушения са за транспортиране на дървесина без задължителните документи. В самите превозни билети не са записани и попълнени всички реквизити, които трябва да се попълват”, посочи инж. Терзиев.

Над 30 бракониери по смисъла на Закона за лова и дивеча са заловени до момента. „По отношение на незаконната сеч тендецията е към намаляване на нарушенията, вследствие на засилената контролна дейност от страна на нашите екипи”, категоричен бе той.

Обикновено нарушенията са в размер на половин – един кубик, което е видно и от данните за конфискуваните каруци, които са много повече в сравнение с моторните превозни средства. Конфискувани са 39 каруци и 459 кубика дърва за огрев. Конфискуваните моторни превозни средства са 27. По думите на инж. Терзиев намаляват нарушенията като цяло, в това число и броят на бракониерите. Това се дължи най-вече на регулярните денонощни проверки, както и на повишаването на самосъзнанието на нарушителите и изобщо на обществото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.