1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наблюдение на белоглави лешояди в района на с. Долно Озирово

Наблюдение на белоглави лешояди в района на с. Долно Озирово

Снимка:

По време на посещението ще се премине познавателен маршрут за наблюдение на белоглавия лешояд

Днес, 7 септември се организира наблюдение на белоглави лешояди в района на с. Долно Озирово. По време на посещението ще се премине познавателен маршрут за наблюдение на белоглавия лешояд в ПП „Врачански Балкан”. Обща дължина на прехода е 8 км. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани лешояди около и в клетка за адаптация в района на с. Долно Озирово. 

Тази инициатива е във връзка с Мeждународния ден на лешоядите и се организира от Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна, Дружество за защита на хищните птици и Природен парк Врачански Балкан, в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278.

Лешоядите имат незаслужена слава и огромна роля за природата, отбелязват експертите от Парка. Те са важни за поддържането на биологичното равновесие и не нападат живи животни. Известни са като „санитарите на природата”. Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на ПП „Врачански Балкан” с размах на крилете около 2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и Врачанския Балкан е едно от малките места, където той може да бъде наблюдаван.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.