1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в система за наблюдение в парк "Врачански Балкан"

Над 1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в система за наблюдение в парк "Врачански Балкан"

Срокът за изпълнение на поръчката е края на ноември 2014 г.

Малко над 1 млн. лв. се предвижда да бъдат инвестирани в инженеринг на интегрирана система за наблюдение, опазване и охрана на целеви територии и видове на територията на Природен парк "Врачански Балкан" според обявената прогнозна стойност на поръчката от възложителя - Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан". Офертите за участие в процедурата се получават до 18 юни включително.

Поръчката включва предпроектно проучване, проектиране, строителство, доставка, монтаж, пусково-наладъчни работи и авторски надзор на комплекс от три броя автоматични наблюдателни станции, разположени в територията на парка, и контролен център в местността Копана могила във Враца.

Основната част на интегрираната система ще се състои от контролен център и три автоматични наблюдателни станции. Всяка от тях трябва да действа самостоятелно и да има самостоятелно лицензиран софтуер, да анализира непрекъснато своята 360-градусова зона не повече от една минута.

Системата трябва да е в състояние да разпознае малки пожари с минимален коефициент на грешка. Веднъж разпознат, за пожара да се изпраща аларма до контролния център, с точни координати, характеристика на пожара, видео и снимки. С тази информация и ръчен контрол на камерите диспечерът да може да провери дали алармата е истинска и да вземе необходимото решение.

Докато се погасява пожарът, системата трябва да дава възможност за установяване на неговата позиция, координатни и други характеристики в реално време, като същевременно да е възможно да се следят работещите по гасенето на пожара подразделения, пише Градът.bg. Системата ще се използва и за опазване популациите и целевите видове - предмет на опазване, и на биологичното разнообразие като цяло. Чрез нея ще бъдат извършвани наблюдения на развитието и динамиката на популациите на защитените видове птици и животни.

Едновременно с това тя ще да дава възможност за охрана на целеви видове, материално-техническа база, фитосанитарно състояние на горските екосистеми. Системата ще генерира и архивна информация.

Интегрираната комуникационна система трябва да има следните основни характеристики:
- Автоматично регистриране на възникнали събития в реално време
- Точни координати – GIS (Географска информационна система) или еквивалентна
- Ниска консумация на напрежение, а също така и минимални изисквания към мрежата
- Малък коефициент на грешка в случай на пожари, като детекцията да е базирана на разпознаването на топлина и разстоянието до пожара
- Различни конфигурации - с малки ъгли на виждане за детекция на големи разстояния и средни ъгли на виждане за бърза детекция
- Всяка автоматична наблюдателна станция да работи самостоятелно, при повреда на някоя от наблюдателните станции другите ще продължат да работят с пълна функционалност
- В случай на възникнал пожар той да бъде разпознат още преди да може да бъде видян от наблюдателната станция
- Възможност за прогноза на размера и динамиката на пожара
- Видеонаблюдение на територията и на пожари през нощта и при лоши метеорологични условия.

Срокът за изпълнение на поръчката е края на ноември 2014 г. Финансирането е осигурено по проект "Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП "Врачански Балкан", който се изпълнява в рамките на оперативна програма "Околна среда".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.