1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1 млрд. найлонови торбички се изхвърлят в България всяка година

Над 1 млрд. найлонови торбички се изхвърлят в България всяка година

Ако семействата се откажат от тях, догодина ще спестят 300 лв., а през 2014 г. - 400 лв.

Над 1 млрд. найлонови торбички се изхвърлят в България всяка година. Ако семействата се откажат от тях, догодина ще спестят 300 лв., а през 2014 г. - 400 лв.

Това пресметна пред БНТ министърът на околната среда Нона Караджова в коментар на мотивите за недоволството на производителите на опаковките срещу предстоящата екотакса за тях. Те настояват  въвеждането на допълнителното плащане да се отложи с аргумента, че ще се натоварят бюджетите на семействата, черният пазар ще се увеличи, а местното производство ще бъде заместено от внос.

Сега се таксуват само най-тънките пликове и според самите компании те вече не ги произвеждат. От лятото или есента министерството планира да въведе такса и за по-плътните пликове с дръжки, припомни по-рано БНР.

Министърът заяви категорично, че отлагане няма да има. Караджова отбеляза, че досега производителите не са създали система за обратно изкупуване и рециклиране на торбичките, спрели са да произвеждат най-тънките, а само са увеличили дебелината им с 1 мм, за да избегнат таксата. Затова според нея са необходими и икономически мерки за ограничаване на потреблението на този продукт.

Министърът се позова на социологическо проучване, според което 85% от българите подкрепят екотаксата. Тя каза, че новото плащане няма да увеличи разходите на домакинствата, които разполагат и с алтернатива - многократно използване на  артикула или замяната му с подобен от плат или друг устойчив материал.

Запитана защо в България таксата е най-високата в ЕС, Караджова отговори, че тук депонираме 90% от отпадъка, докато в останалите държави членки - едва 10 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.