1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 100 л на кв. м валежи са паднали в Южна България през последните няколко дни

Над 100 л на кв. м валежи са паднали в Южна България през последните няколко дни

Подобна ситуация се повтаря на всеки пет години

Над 100 л на кв. м валежи са паднали през последните няколко дни в редица градове в Южна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Предбалкана снежната покривка е била над 50 см, а на Рожен - 95 см. Количествата паднали валежи в последните дни все пак не са рекордни, като подобна ситуация се повтаря на всеки пет години.

"Студеното време и тежката обстановка ще се задържат, като по-интензивни валежи се очакват към средата и края на януари", каза Красимир Стоев от НИМХ, цитиран от агенция "Фокус".

От НИМХ припомниха значението на европейските кодове за опасни метеорологични условия, които са въведени от няколко години и в България. Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Оранжев код се обявява, когато валежите за денонощие са между 35 и 65 л на кв. м, а снежната покривка не надхвърля 30 см. При извънредно тежки метеорологични условия се обявява и най-високата степен на опасност – код "червен”, която означава, че валежите надхвърлят 65 л на кв. м, а снежната покривка е повече от 30 см. До момента код "червен” не е обявяван на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.