1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 100 млади липи ще бъдат засадени в Стара Загора

Над 100 млади липи ще бъдат засадени в Стара Загора

Акцията ще се проведе в рамките на тази седмица

Над 100 млади липи ще бъдат засадени в Стара Загора през тази седмица, съобщиха от пресцентъра на общината. Намерението на общинската администрация на кмета Живко Тодоров е да запази липата като традиционно за Стара Загора дърво. За целта са заявени млади фиданки от този вид, които ще бъдат засадени в подходящо отстояние по улиците „Гурко”, „Ц. С. Велики”, „Руски“ и в крайблоковите пространства и зелените площи в града.

По време на пролетната залесителна кампания в Стара Загора по улиците и парковете на града бяха засадени общо 318 едроразмерни широколистни дървета – брези, чинари, ясени, Гинко Билоба и каталпа, съобщиха от звено „Озеленяване и комунални дейности”.

В кварталите „Железник”, „Зора”, парк „Тракия”, парк „5 октомври”, градина „Доша Николова” и по улиците „Св.Княз Борис”, „Цар Калоян” „Ст. Стамболов”, „Д. Наумов”, „Гладстон” и „А. Марчин” са засадени 250 брези.

По пешеходната зона на бул. „Ц.С. Велики“ вече има общо 16 млади чинара, разположени между старите дървета, на които беше извършена оздравителна резитба на короните. Десет едроразмерни дървета от вида Ясен разкрасяват старозагорската улица ”Х.Д.Асенов” и бул. ”Ц.С.Велики”. 40 фиданки от вида Гинко Билоба са засадени в квартал „Казански”, по ул. ”Шишман” и на ул. „Парчевич”, на мястото на отрязаната опасна топола, в съседство с новата автобусна спирка.

Стара Загора има добре структурирана зелена система с близо 33 600 дка зелени площи. На територията на града има множество паркове и зелени площи. Най-големите паркове са:
Парк „Митрополит Методи Кусев” ( Аязмото) – площ от 32 000 дка. Разположен в северната част на града, по южните склонове на Сърнена Средна гора. На територията на парка са изградени игрища за бадминтон, тенис кортове, детски площадки, летен театър, зала на смеха и зоопарк на площ от 30 дка.
Парк „5-ти Октомври” – площ 20 дка. Разположен е в центъра на града.Създаден през 1891 г.
Парк „Александър Стамболийски” ( Житен Алан ) – площ 15 дка. Създаден през 1959 г.
Парк „ Българско опълчение” – площ 1400 дка. Разположен е в източната част на града. В парка е издигнат Мемориалният комплекс “Бранителите на Стара Загора - 1877 г.”, по случай 100-годишнината от боевете за Стара Загора през Руско-турската освободителна война.
Парк „ Тракия “ – площ 11 дка. Залесен през периода 1953-1972 г.
Парк „ Станционна градина “ – площ 96 дка. Създаден през 1898-1912 г.
Градинка „Зелен Клин” – по програма „Красива България”, паркът е обновен и открит през септември 2007 г.
Градинка „Доша Николова“ (Баня Пиперка).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.