1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 100 препарирани животни са иззети от заведения в Благоевградско

Над 100 препарирани животни са иззети от заведения в Благоевградско

Всяка година в РИОСВ се подават между 10 - 20 сигнала от граждани за наранени животни

Над 100 препарирани животни са иззети от заведения при проверки на Регионална инспекция по околната среда и водите в Благоевград. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин Росен Алексов, главен експерт по опазване на биологичното разнообразие в РИОСВ-Благоевград.

Той обясни, че инспекцията извършва проверки в ресторанти, заведения, механи за препарирани животни на територията на цялата област. Алексов допълни, че обикновено работилниците за препариране са в частни къщи и трудно може да бъде контролирана дейността им.

„Ако един вид защитено животно бъде отстреляно и занесено на такова място, то се препарира там и след това трудно би могъл да бъде проследен пътят му в страната или чужбина”, каза още Алексов. Той допълни, че най-големият контрол може да бъде извършван в самите ловни дружини.

„Трябва да има непримиримост към бракониерството на всеки един от членовете на ловните дружини”, каза още Алексов. Той бе категоричен, че това е най-добрият контрол. Алексов допълни, че ако го няма вътрешният контрол, служителите на РИОСВ и горските служителите нямат възможност да проследяват всяка една пушка в гората. Алексов обясни още, че всяка година в инспекцията се подават между 10 - 20 сигнала от граждани за наранени животни.

„Обикновено става въпрос за паднали малки щъркели от гнездата или изоставени от възрастните, както и за сови, които витаят около гнездата”, каза Алексов. През есента сигналите, които се получават, са предимно за отстреляни мишелови.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.