1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 150 доброволци започват от днес почистване на защитени територии в парк "Пирин"

Над 150 доброволци започват от днес почистване на защитени територии в парк "Пирин"

Кампанията се осъществява за 14-та поредна година

Над 150 доброволци от цяла България започват от днес до 3 август почистване на защитени територии в Националния парк "Пирин". Почистването на защитени територии е вече традиционно и се осъществява за 14-та поредна година, съобщиха организаторите от сдружение "За Земята".

Тази година то се прави в Националния парк "Пирин" и е посветено на 50-годишнината от основаването му. Почистват се предимно труднодостъпни и алпийски терени. Маршрутът на планинските чистачи тази година обхваща районите на хижа "Яворов", заслон "Кончето", връх Вихрен, хижа "Вихрен" и хижа "Синаница".

Участниците ще се установят на лагер около всяка една от базите, откъдето ще тръгват на преходи, за да събират отпадъци по основните туристически маршрути. За втора поредна година почистването се провежда изцяло с помощта на дарения от широк кръг граждани, приятели, местни организации и фирми, които подкрепят дейностите на "За Земята".

Организаторите припомнят, че от 1999 г. кампанията за почистване на защитени територии е обхванала всички национални паркове в България, като събраните и извозени извън териториите им отпадъци надхвърлят 60 тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.